مجله گردشگری

مهاجرت تحصیلی به آلمان

تحصیل در آلمان یکی از راه های مورد علاقه بسیاری از جوان ها برای مهاجرت است و برای آن ها حکم ورود به کشورهای اروپایی را دارد. به همین دلیل در این مقاله به موضوع مهاجرت دانشجویی به آلمان می پردازیم و به شما صفر تا صد این مسیر را به شما نشان می دهیم.

مهاجرت تحصیلی به آلمان

مهاجرت تحصیلی به آلمان بسته به سن متقاضی، انواع مختلفی دارد. در این جا می خواهیم انواع راه های مهاجرت تحصیلی به آلمان را بررسی می کنیم:

  • مهاجرت دانشجوی
  • مهاجرت دانش آموزی
  • مهاجرت کارورزی

مهاجرت دانشجویی به آلمان

در ادامه به طور خلاصه مراحل مهاجرت دانشجویی به آلمان را شرح داده ایم:

1- تائید مدرک تحصیلی و دانشگاه محل تحصیل متقاضی

اولین مرحله برای تحصیل در دانشگاه های آلمان آن است که ببینید مدرک و دانشگاه شما در ایران، از نظر دولت آلمان معتبر محسوب می شود یا نه. برای این کار باید به سایت آنابین (anabin) سر بزنید و این موضوع را بررسی کنید. در صورتی که مدرک تحصیلی و دانشگاه شما در لیست این سایت درج شده باشد شما می توانید به سراغ سایر مراحل ذکر شده در ادامه مطلب بروید. در غیر این صورت ابتدا باید به مدت یک سال در یکی از موسسات Studienkolleg ثبت نام و تحصیل کنید تا برای تحصیل در دانشگاه های آلمان آمادگی پیدا کنید. در انتهای این یک سال تحصیل، آمادگی شما با یک آزمون سنجیده می شود. 

2- انتخاب رشته تحصیلی

حالا نوبت آن است که مشخص کنید قصد تحصیل در چه رشته ای را دارید؛ چرا که روند تحصیل آکادمیک در آلمان، با ایران تفاوت دارد و در این کشور خبری از کنکور نیست. 

رشته های تحصیلی محبوب در آلمان عبارت اند از:

  • رشته های مهندسی
  • مدیریت بازرگانی
  • رشته های علوم انسانی
  • ریاضی و علوم کامپیوتر
  • هنرهای زیبا و کاربردی

3- انتخاب دانشگاه

پس از انتخاب رشته، نوبت به انتخاب دانشگاه می رسد. بد نیست بدانید در آلمان دو نوع دانشگاه دولتی و خصوصی وجود دارد که هزینه تحصیل در دانشگاه های دولتی آلمان ارزان و یا در مواردی رایگان است. برای آشنایی با بهترین دانشگاه های رایگان اروپا و شرایط‌شان مطلب مرتبط را بخوانید.

برای آن که راحت تر بتوانید دانشگاه خود را انتخاب کنید می توانید موارد زیر را مد نظر قرار دهید:

  • بورسیه: اگر از دانشجویان ممتاز هستید و یا در شرایط خاص، می توانید از فرصت بورسیه تحصیلی بهره مند شوید، خود به خود انتخاب های شما محدودتر خواهند شد و راحت تر انتخاب می کنید. در این سایت می توانید بورسیه های مختلف در کشور آلمان را ببینید. 
  • رتبه دانشگاه: با جستجوی مختصری می توانید بهترین دانشگاه های آلمان و رتبه و امتیاز آن ها در دنیا و منطقه را بیابید. وبسایت Top Universities سالانه این رده بندی را برای رشته های مختلف منتشر می کند. 
  • شهر و منطقه: در صورتی که شهر محل تحصیل و زندگی برای شما اهمیت دارد، حتما این مورد را در پیدا کردن دانشگاه در نظر داشته باشید.
  • هزینه تحصیل: توجه داشته باشید که هزینه تحصیل، بسته به دانشگاه می تواند متفاوت باشد. به طور مثال معمولا دانشگاه های خصوصی و برتر، هزینه بیشتری نسبت به دانشگاه های دولتی دریافت می کنند. بنابراین از آن جا که همیشه بودجه نقش تعیین کننده ای دارد، در انتخاب دانشگاه این مورد را از قلم نیندازید.
  • محل قرارگیری دانشگاه: پس از انتخاب دانشگاه، محل قرارگیری آن نسبت به شهر و راه های دسترسی به آن را بررسی کنید. این موضوع زمانی اهمیت پیدا می کند که دانشگاه شما در حومه شهر قرار گرفته باشد؛ به این ترتیب شما در دسترسی به دانشگاه و یا شهر، زمان و هزینه بیشتری صرف می کنید.

4- بررسی شرایط پذیرش دانشجویان بین الملل

هر دانشگاه ضوابط و شرایط خاص خودش را برای پذیرش دانشجویان دارد که برای بررسی باید به وبسایت دانشگاه سر بزنید. 

حداقل شرایط لازم:

  • مدرک زبان انگلیسی: آیلتس 6 به بالا
  • مدرک زبان آلمانی: حداقل B1
  • معدل: حداقل معدل 14

مدارک لازم

  • کپی تائید شده آخرین مدرک تحصیلی
  • ترجمه نمرات مقطع گذشته
  • عکس پاسپورت
  • کپی پاسپورت

5- ارسال درخواست تحصیل | Apply

برای ارسال درخواست تحصیل خود، به وبسایت دانشگاه موردنظر مراجعه کنید و مراحل گفته شده و فرم درخواست را پر کنید. 

توجه داشته باشید که:

  • برای تحصیل در دانشگاه های آلمان، دو ترم زمستانه و تابستانه را در پیش دارید. معمولا آخرین مهلت ارسال درخواست برای ترم زمستان، 15 جولای (24 تیر) و ترم تابستان، 15 ژانویه (25 دی) است. البته مهلت نهایی می تواند در هر دانشگاه متفاوت باشد، بنابراین باید این موارد را در وبسایت دانشگاه بررسی کنید. 
  • توصیه می کنیم حداقل 6 هفته قبل از تمام شدن مهلت، درخواست خودتان را ارسال کنید تا برای اصلاح احتمالی یا تکمیل مدارک زمان کافی داشته باشید. 
  • در نهایت پذیرش یا عدم پذیرش شما از طریق ایمیل به اطلاع شما می رسد. 

ویزای دانشجویی آلمان

پس از قطعی شدن پذیرش شما، حالا نوبت دریافت ویزای تحصیلی آلمان است.

مدارک لازم:

  • فرم تکمیل شده درخواست ویزا
  • نامه اصلی پذیرش
  • مدرک زبان انگلیسی یا آلمانی
  • بودجه کافی یا مدارک بورسیه: به طور میانگین زندگی دانشجویی در آلمان، سالانه به 10,000 دلار بودجه احتیاج دارد. برای دریافت ویزا باید نشان دهید که شما یا خانواده‌تان از سرمایه کافی برخوردار است. البته اگر بورسیه شده اید، در مقابل باید مدارک بورسیه را نشان دهید. 
  • عکس گذرنامه
  • گذرنامه معتبر
  • بیمه سلامت دانشجویی

پیدا کردن اقامتگاه

پس از قطعی شدن دریافت ویزای تحصیلی، حالا باید به فکر محلی برای اقامت باشید؛ چرا که متاسفانه اغلب دانشگاه های آلمانی فاقد خوابگاه هستند. هزینه اقامت ماهانه، یکی از بزرگترین خرج هایی است که روی دست دانشجویان مقیم آلمان می ماند. بسته به آن که دانشگاه شما در کدام بخش آلمان قرار دارد، هزینه های متفاوتی انتظار شما را می کشند. معمولا هزینه های اجاره اقامتگاه در غرب آلمان (شهرهایی مانند کلن، دوسلدروف و ..) بیشتر از شهرهای شرق آلمان (برلین) هستند.

دریافت بیمه مسافرتی

پیش از خروج از کشور ایران، باید برای ثبت نام و دریافت بیمه مسافرتی اقدام کنید. در صورتی که این کار را در ایران انجام ندهید، ناچارید با پرداخت پول بیشتر این بیمه را در آلمان بگیرید. البته اغلب اوقات در حین کارهای اداری و پایانی ویزا، ارائه بیمه نیز الزامی است. 

ثبت نام نهایی

پیش از شروع ترم تحصیلی و استفاده از خدمات دانشگاه، باید کارهای ثبت نام نهایی را انجام دهید. در این ثبت نام همچنین هزینه ای در حدود 150 یورو تا 250 یورو برای خدمات دانشگاه دریافت می شود.

هزینه تحصیل در آلمان

میزان شهریه ها در دانشگاه های آلمان بسته به نوع دانشگاه متفاوت است. هزینه تحصیل در دانشگاه های معتبر و دولتی این کشور بسیار پایین و در دانشگاه های خصوصی بسیار بالاست. میزان شهریه در دانشگاه های خصوصی به مقطع تحصیلی، رشته و خود دانشگاه بستگی دارد. در این دانشگاه ها مقطع کارشناسی بسیار گران، ارشد متوسط و دکترا هزینه مناسبی دارد.

  • دانشگاه های دولتی سالانه حدود 150 یورو تا 250 یورو
  • دانشگاه های خصوصی سالانه حدود 2,000 یورو تا 20,000 یورو

تحصیل رایگان در آلمان

 آلمان جزو بهترین کشورها برای تحصیل رایگان محسوب می شود. شما در صورتی که شرایط خاصی را رعایت کنید، می توانید از مزیت تحصیل رایگان برخوردار شوید.

هزینه های زندگی در آلمان

هزینه های زندگی در آلمان بالاست و بسته به نوع خرجکرد و البته شهر محل زندگی، سالانه در حدود 8,500 یورو تا 13,200 یورو بودجه نیاز دارید.

هزینه های حدودی ماهانه:

  • اجاره اقامتگاه (بسته به نوع): بین 250 یورو تا 1,000 یورو
  • غذا: حدود 170 یورو
  • حمل و نقل عمومی: 80 یورو

درس و کار هم زمان در آلمان

اگر قصد دارید برای تامین هزینه های زندگی و تحصیل مشغول به کار شوید، لازم است به موارد زیر توجه داشته باشید:

  • اگر بخواهید بخشی از هزینه تحصیل تان را از راه کار کردن تامین کنید، اجازه دارید 120 روز کامل یا 240 روز پاره وقت در سال کار کنید.
  • اگر در یک دوره کارآموزی شرکت کنید که در چارت درسی شما تعریف نشده باشد، باز هم برای کار کردن محدودیت زمانی مذکور را دارید؛ حتا اگر حقوقی دریافت نکنید. 
  • در صورتی که بخواهید دستیار تحقیقات باشید و یا در دانشگاه کار کنید، در تعداد روز اشتغال محدودیتی ندارید اما لازم است کار خود را به دفتر ثبت نام اتباع خارجی آلمان گزارش دهید.
  • شما در دوره تحصیلی خود امکان کار به عنوان فریلنسر یا آزادکار را ندارید.
  • به عنوان دانشجوی بین الملل نمی توانید همزمان با تحصیل در دانشگاه، کسب و کار خودتان را راه بندازید مگر آن که تابعیت این کشور را داشته باشید.
  • اگر درآمد ماهانه شما بیش از 450 یورو باشد، مشمول پرداخت مالیات می شوید.

مهاجرت دانش آموزی به آلمان

باید بدانید مهاجرت دانش آموزی به آلمان با انجام یکی از اقدامات زیر امکان پذیر است:

  1. مهاجرت خانوادگی: اگر خانواده به دلایل کاری یا تحصیلی به آلمان مهاجرت کرده باشند و کودک نیز به عنوان همراه رفته باشد.
  2. شرکت در برنامه تبادل دانش آموز: در صورتی که دانش آموز به صوت موقتی و به عنوان جایگزین دانش آموز دیگری به آلمان برود.
  3. شرکت در دوره فشرده یادگیری زبان

به غیر از این چند حالت، در حال حاضر نمی توان به آلمان مهاجرت دانش آموزی داشت.

مهاجرت کارورزی به آلمان

در صورتی که مشتاقید تا یک دوره کارورزی در آلمان بگذرانید، باید برای ویزای تحصیلی درخواست دهید. معمولا با این ویزا اجازه دارید تا دو سال در آلمان اقامت موقت داشته باشید و همچنین فارغ از نوع آموزش دریافتی، 10 ساعت در هفته کار کنید. اگر مدت کارورزی شما کوتاه تر باشد، طبیعتا زمان اقامت شما نیز محدود می شود. همچنین اگر نیاز باشد به دلایل آموزشی زمان بیشتری را در آلمان بمانید، می توانید اعتبار ویزای خود را تمدید کنید.

منبع: کارناوال

 

رضا
نویسنده

دیدگاه شما چیست؟

بدون دیدگاه